maandag 1 juli 2013

Met pret op autovakantie

Ga je dit jaar met de auto op vakantie dan is het goed om van te voren aan een paar dingen te denken. Neem in ieder geval in de auto voldoende water mee. Vooral op lange ritten is het goed om te blijven drinken. Calculeer in dat opzicht ook voldoende plaspauzes in. Dat is tevens goed voor de bestuurder om de benen te strekken, maar ook voor kinderen en wellicht een huisdier om even te rennen en natuurlijk van de gelegenheid gebruik te maken om te plassen of wat te eten. Wanneer je de tijd neemt voor een lange autorit zal er weinig gemopperd worden in de auto en begint de vakantiepret al vanaf het moment dat je de autodeuren dichttrekt.



Doe een spelletje
Het klinkt heel simpel, maar ook als je niet met kinderen op vakantie gaat kun je snel uitgepraat zijn. Een spelletje houdt iedereen in de auto bezig, jong en oud. Bovendien ben je heel alert. Eén van de meest gespeelde spelletjes in de auto is de vakantie bingo. Hiervoor koop je of maak je bingokaarten met dingetjes waarvan je zeker weet dat je deze op de autorit tegen zou kunnen komen. Een koe bijvoorbeeld, een rode auto of een brug. Zo kun je snel een paar uur zoet zijn.

Kentekenalfabet
Andere leuke spelletjes zijn het kentekenalfabet (waarbij je alle letters van het alfabet moet zien te spotten op de kentekenplaten van voorbijrijdende auto’s), auto’s van een bepaalde kleur tellen (wie het eerst tien groene auto’s heeft gezien) en drie maal drie is negen (even lekker uit volle borst zingen). Ook kun je voor in de auto speciale reisspelletjes kopen en lekker gamen op een PSP of Nintendo 3DS is natuurlijk ook een leuke bezigheid.

Cadeautjes
Ga je met de auto naar het buitenland, dan kan de lange rit soms wel langdradig worden. Vooral voor kinderen. Je kunt ze dan natuurlijk afleiden met een film als je zelf het spelen van spelletjes beu bent, maar je kunt ze ook belonen voor hun goede inzet tijdens de rit. Geef eens een klein cadeautje na een volle bingokaart of een korte pauze. Een knuffeltje, bellenblaas, klein spelletje of kleurboekje zorgt al snel weer voor een paar uur motivatie om er een gezellige autorit van te maken.

Reis ziek…
Ken je dat? Je bent net onderweg en je voelt je misselijk en duizelig. Het liefste wil je de auto uit en overgeven. Dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van reisziekte, ook wel bekend als wagenziekte. Het ontstaat doordat je hersenen en je lichaam het niet met elkaar eens zijn. Zo registreren je hersenen dat je beweegt, terwijl je lichaam zegt dat je stil zit. Deze tegenstrijdige signalen zorgen ervoor dat er histamine vrij komt in het lichaam waardoor je je niet lekker voelt. Met pilletjes tegen reisziekte (zoals Primatour) wordt de aanmaak van histamine weer geremd, waardoor deze klachten verdwijnen. Vooral kinderen kunnen last hebben van wagenziekte, omdat hun evenwichtsorgaan nog niet volledig is ontwikkeld, maar er zijn ook veel volwassenen die er nog last van hebben.

Tips bij wagenziekte
Wanneer je last hebt van wagenziekte is het belangrijk om – als het kan – voorin te zitten, met de bestuurder mee te kijken, voldoende frisse lucht in de wagen te hebben en geen activiteiten te doen waarbij de misselijkheid wordt bevordert, zoals lezen. Slapen in de auto helpt overigens ook. Eet kleine porties en de hele dag door, drink voldoende water en blijf rustig, dat helpt. En zorg dat je altijd een zakje bij de hand hebt, wanneer er toch iemand moet spugen in de auto.

3 opmerkingen:

  1. Super goede tips bedankt! wij gaan eigenlijk altijd met de auto op vakantie. Wij hebben een Kia Sportage. waar onze 2 kleine kinderen heerlijk ruim zitten achterin. dat bevorderd de reis voor mijn kinderen ook al.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook een heel goede tip James, voldoende ruimte. Dat hebben wij gelukkig ook. Enne graag gedaan.

      Verwijderen
  2. Kijk hier heb je nog eens wat aan! Ik ga dit zeker meenemen als ik over een week met de auto vertrek.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.