maandag 10 juni 2013

Vaderdag: zet papa in het zonnetje



Aankomende zondag is het alweer de derde zondag van juni en dan vieren we in Nederland en in een groot deel van de wereld Vaderdag. Natuurlijk vier ik het ook, want mijn papa (hier met mij op de foto) verdiend het gewoon om naast zijn verjaardag een dagje in het zonnetje gezet te worden. Net als Moederdag is Vaderdag niet in het leven geroepen door de commercie, maar is het ontstaan uit de liefde van een dochter voor haar vader. De feestdag die wij kennen stamt uit Spokane, Washington.



Eren van papa
Hoewel er verschillende soorten moederdagen zijn, is er eigenlijk maar een Vaderdag. En om die dag in te stellen heeft er heel wat moeten gebeuren. Op de een of andere manier vond men een dag voor vaders niet echt een goed idee, terwijl de dag voor moeders als een lopend vuurtje werd overgenomen. Het idee kwam van Sonora Smart Dodd uit Spokane, Washington. Zij had gehoord van de Moederdag die Anna Jarvis had bedacht en wilde ook een dag om haar – en andere vaders – te eren. Haar vader, burgeroorlog veteraan William Jackson Dodd, had namelijk haar en haar broers en zusjes opgevoed en verzorgd nadat zijn vrouw in het kraambed van hun zesde kind stierf. Sonora was trots op haar vader en daarom werd voor het in het eerst in de geschiedenis op 19 juni 1910 Vaderdag gevierd.

Nationale feestdag
Het kostte Sonora vervolgens heel veel moeite om van Vaderdag een nationale feestdag te maken. Hoewel toenmalig President Woodrow Wilson de dag zeer bijzonder vond en deze graag nationaal wilde instellen, was de gehele mannelijke senaat erop tegen. Het duurde tot aan 1972 onder President Nixon om deze dag als nationale feestdag in te stellen.

Nederlandse feestdag
Toch hadden we hier in Nederland – door het constante lobbyen van Sonora en de verschillende meningen die zo langzaamaan door de wereld begonnen te vormen – al eerder Vaderdag dan in de Verenigde Staten van Amerika. In 1937 werd er in oktober Vaderdag gevierd, maar dat werd in 1948 verschoven naar de derde zondag in juni op aanraden van de Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten.

Vaderdag in de wereld
Zo eenduidig we zijn met Moederdag – bijna overal wordt dat op de tweede zondag van mei gevierd – zo versnipperd is Vaderdag. In BelgiĆ« bijvoorbeeld vindt het plaats op de tweede zondag van juni, terwijl Noorwegen, Zweden, Finland en Estland papa in het zonnetje zetten op de tweede zondag van november. Ook zijn er een aantal landen die een vaste datum hebben geprikt voor Vaderdag, namelijk 19 maart (Antwerpen, Honduras, ItaliĆ«, Spanje en Portugal), 5 juni (Denemarken) en 23 juni (Polen). In Taiwan wordt Vaderdag gevierd op 8 augustus, omdat bij hen 8/8 en papa ongeveer hetzelfde klinken. In Nederland vieren we Vaderdag op de derde zondag in juni.

Cadeautjes
En wat geven we papa dan allemaal zoal op deze bijzondere dag? Eau de toilette en after shave, sokken en boxershorts, whiskey of rum, maar ook leuke elektronica gadgets staan toch ieder jaar weer in de top tien. Ook geven we papa graag een avontuurlijk uitje, zoals Dierenpark Amersfoort organiseert: logeren in het DinoBos op Vadernacht. Of geef je papa een ander bijzonder cadeau?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.