woensdag 19 juni 2013

Take it slow...

De avonden worden langer en zwoeler… het is heerlijk om op je balkon of in de tuin neer te strijken op een loungeset of schommelbank en het eens eventjes heel rustig aan te doen. Kijk hoe de zon ondergaat en geniet van de sterren. Klinkt dat niet heerlijk?
Daar hoort koffie bij die het ook rustig aan doet om gezet te worden. De trend heet Slow Coffee, maar eigenlijk is het een opnieuw ontdekte manier van ouderwets koffiezetten. Neem de tijd en geniet van een heerlijke mok, ouderwets gezette koffie.




Benodigdheden
Om Slow Coffee te kunnen zetten heb je een filter nodig, je favoriete mok, eventueel (opgeschuimde) melk en suiker en je favoriete filterkoffie naar keuze. Douwe Egberts introduceert speciaal om Slow Coffee te kunnen zetten een geheel nieuw porseleinen servies, genaamd DE Puur. Deze collectie bestaat uit verschillende oorloze mokken, een filter van porselein en een koffiepot. Er is ook een porseleinen filter die direct op de cappuccino mok M past. Dat is Slow Coffee, direct in je favoriete mok.

Opschenken
Voor het zetten van Slow Coffee heb je de tijd nodig en met de komende lange zwoele zomeravonden is dat natuurlijk geen probleem. Het zetten zelf is heel gemakkelijk en gaat als volgt:
- plaats een papieren filter in een filterhouder en giet voorzichtig wat water over het filter totdat het helemaal nat is;
- spoel de kan of de mokken om met heet water om zo de kan en mokken voor te verwarmen, zo is de koffie straks het lekkerste;
- vul het filter met 6 à 7 gram koffie per kopje koffie – kies hiervoor je favoriete smaak filterkoffie – en schud het filter om de koffie gelijkmatig te verdelen;
- kook per kop of mok 125 ml water en laat het even afkoelen, vervolgens schenk je een beetje water over de koffie en wacht 15 seconden;
- schenk vervolgens met beleid, geleidelijk en gelijkmatig in een ronddraaiende beweging de rest van het water over de koffie;
- wacht totdat het water volledig door de koffie en het filter is gelopen;
- roer voor het serveren de koffie goed door en voeg naar smaak melk en suiker toe.
Wanneer je Slow Coffee hebt gezet in een pot is het lekker om de kopjes nog even met heet water om te spoelen, zodat deze ook zijn voorverwarmd.

Take it slow… met Douwe Egberts
Doe het rustig aan, bijvoorbeeld met de nieuwe Aroma Rood Blond of kies een van de andere heerlijke filterkoffies van Douwe Egberts. Mokka bijvoorbeeld of Excellent. Alle gewone filterkoffies zijn geschikt voor deze Slow Coffee methode. Geniet zoals je nog nooit van koffie hebt genoten…

1 opmerking:

  1. Versgemalen is natuurlijk het lekkerst! Ook lekker uit een Chemex of -mijn favoriet- de cafetière. Leuk onderwerp! :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.