woensdag 5 juni 2013

Genieten van het zonnetje

Ja! Het is eindelijk zo ver. De zon is gaan schijnen en deze willen we voelen ook op onze huid. Het is tijd voor shorts, rokjes en blote armen. Maar smeer je deze dan wel in met een antizonnebrandcrème? Want hoe sterker de zon, hoe meer kans op huidveroudering en verbranding.



Vitamine D
Toch is het goed om af en toe even onbeschermd in de zon te zijn, want alleen onbeschermd kan je huid vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. En deze vitamine D hebben we ook hard nodig. Vijf minuten per dag is al voldoende. Loop of fiets bijvoorbeeld even een kort rondje met de hond, naar de brievenbus of de supermarkt. Ga je langer dan vijf minuten in de zon, dan is het verstandig om je huid goed te beschermen.

Huidtypen
De ene huid is de andere niet. Dat houdt in dat de ene huid sneller verbrandt of veroudert door de zon dan de andere huid. Daarom is het goed om je huidtype te kennen. Er zijn zes verschillende huidtypen te onderscheiden:
Huidtype 1: zeer lichte huid, ogen en haar. De huid wordt snel rood en bruint amper. Ook de zelfbescherming van de huid tegen de zon is zeer laag. Onbeschermd kan huidtype 1 hooguit vijf tot tien minuten in de zon verblijven – minder bij een hoge zonkracht. Gebruik een goede sunblock met spf (sun protection factor) 50+.
Huidtype 2: lichte huid, met blauwe, groene of grijze ogen en blond tot rossig haar. De huid maakt onder invloed van zonlicht snel zomersproetjes aan. De huid bruint licht. Ook huidtype 2 heeft een korte zelfbescherming van tien tot twintig minuten. Factor 50+ of 30 is zeker aan te raden.
Huidtype 3: licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar met blauw of bruine ogen. De huid went snel aan de zon en bruint makkelijk. De huid heeft een zelfbeschermingstijd van twintig tot dertig minuten. Sportende mensen met dit huidtype wordt aangeraden minimaal factor 25 te gebruiken.
Huidtype 4, 5 & 6: qua uiterlijk verschillen typen 4 (Mediterraan), 5 (Aziatisch) en 6 (negroïde) wel van elkaar, maar de zelfbescherming van de huid is hetzelfde: hoog. De huid zal in de zon niet snel verbranden, maar veroudert natuurlijk wel. Een gezichtscrème of bodylotion met spf kan al voldoende zijn. Anders een antizonnebrandcrème met factor 15 tot 25.

Als je weet welk huidtype je hebt, dan weet je ook welke factor je moet kiezen. Eigenlijk kan een 50+ nooit kwaad. Je verzekert de huid met een goede bescherming én je wordt gewoon bruin. Er wordt vaak gedacht dat een hoge factor de verkleuring van de huid tegengaat, maar dat is dus niet waar. Wees niet te zuinig met smeren, smeer om de twee uur de huid weer in en ga tijdig in de schaduw zitten. Want ook in de schaduw kleurt je huid gewoon.

Zo, laat dat zonnetje nu maar lekker schijnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.