maandag 6 mei 2013

Een dag speciaal voor mama



Iedere tweede zondag in mei is het in Nederland Moederdag. Op deze dag mag mama eens lekker verwend worden met ontbijt op bed, een (zelfgemaakt) cadeautje en natuurlijk een mooi bloemetje erbij (al dan niet geplukt uit eigen tuin of het balkon). Ook gaan we gezellig bij oma langs voor een bloemetje en een cadeautje. Net als bij Valentijnsdag wordt er over Moederdag vaak gezegd dat deze dag een uitvinding is van winkeliers, maar daarmee doe je Moederdag zeer tekort. Het is geen uitvinding van de commercie, maar van een dochter die haar moeder wilde eren met een dag speciaal voor haar.



Moeder aarde
In het oude Griekenland werd niet de eigen moeder geëerd, maar de moeder aller goden Rhea. Ook waren er (en zijn er nog steeds) veel volken en stammen die een speciale dag hebben waarbij ze moeder aarde eren. Dit doen wij eigenlijk nog steeds dankzij de internationaal ingestelde Earth Day.

Moeder zondag
De voorloper van Moederdag zoals wij deze vieren is eigenlijk een kerkelijke feestdag, ontstaan in de Middeleeuwen. Deze feestdag heette Moeder Zondag en werd de zondag voor Pasen gevierd. De katholieke kerk stelde deze dag in, zodat kinderen die in een andere stad of bij hun werkgevers woonden (wat toen heel normaal was) voor hun werk een dag naar huis konden gaan. Natuurlijk namen de kinderen dan cadeautje mee voor hun moeders. Deze cadeautjes bestonden vaak uit (luxe) voedsel of een deel van het verdiende geld. Later met de industrialisatie raakte dit gebruik echter snel in verval.

Eren van mama
Toch duurde het niet lang voordat de Moederdag ontstond die wij nu vieren. Wij danken deze Moederdag aan Anna Jarvis, geboren aan het einde van de negentiende eeuw in Crafton, West Virginia. Haar moeder had 11 kinderen, waarvan er 7 op jonge leeftijd stierven. Anna’s moeder (zij heette ook Anna) zette zich in om andere mensen te helpen die hetzelfde doormaakten als zij. Moeder Anna stierf in 1906 op de twee zondag in mei. Omdat dochter Anna zo trots op haar was, zette ze haar werk voort en besloot van de tweede zondag in mei een speciale dag te maken. De kerkleider van Grafton vond dat een goed idee en en riep deze dag uit tot Moederdag. En zo werd in 1907 de eerste Moederdag gevierd, met anjers die Anna aan alle moeders van Grafton uitdeelde.

Eerbetoon
Reizigers en bezoekers van Crafton zagen dit en namen het gebruik mee naar hun eigen dorpen en stadjes. Ook begonnen mensen brieven te schrijven aan de gouverneur of het geen feestdag voor de hele staat kon worden. Natuurlijk kon dat: in 1910 werd in heel West-Virginia Moederdag gevierd. Ondertussen lobbyde dochter Anna bij kerkleiders, gouverneurs van andere staten en ten slotte bij de president Woodrow Wilson, met als gevolg dat Moederdag vanaf 1914 een nationale feestdag werd van de Verenigde Staten van Amerika.

Bekendheid
In Nederland vieren we pas sinds 1930 Moederdag. Door handelscontacten en emigranten werd de feestdag voor moeders ook hier bekend en namen wij het over als nationale feestdag. Inmiddels wordt Moederdag in veel landen gevierd, maar niet altijd op dezelfde datum. In veel katholieke landen wordt Moederdag op 15 augustus gevierd, de dag van Maria-ten-hemelopneming. En in Frankrijk valt het op de laatste zondag in maart. Het vieren van Moederdag op de tweede zondag van mei is traditie in Denemarken, Italië, Turkije, Australië, België, Amerika en Nederland.

Ontbijtje op bed
Het is traditie om op Moederdag mama een ontbijtje op bed te brengen. Veel basisscholen maken de week voor Moederdag een leuk knutselwerkje met de kinderen speciaal voor mama. Ook worden er veel cadeautjes gekocht. Mama’s zijn vooral blij met een lekkere parfum, een speciale foto van de kinderen en natuurlijk het zelfgemaakte cadeautje. Het is ook populair om met mama, schoonmama en oma’s lekker te gaan brunchen of een high tea te houden. En vergeet niet: Moederdag draait om gezelligheid en is eigenlijk een bedankje voor alle goede zorgen die je van haar krijgt of hebt gekregen.

Fijne Moederdag allemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.