maandag 1 april 2013

1 April!



1 April! Kikker in je bil. Het is vandaag 1 april, tijd om elkaar eens flink in de maling te nemen. Van kleine grapjes (je veter zit los!) tot grote moppen die wat planning nodig hebben. Ook doen verschillende bedrijven of de media mee om 1 aprilgrappen de wereld in te sturen. Wist je dat deze dag al eeuwenoud is en wordt gezien als een officiële feestdag?



Oud gebruik
De 1 aprilgrap of aprilvis (zoals men de grap noemt in Italïe, Frankrijk en België) en stamt al uit het begin van de zestiende eeuw. Althans, daar zijn verwijzingen naar gevonden in de literatuur. Omdat het gebruik over veel landen verspreid is, mag je aannemen dat het een nog oudere geschiedenis heeft. In 1508 vinden we een Franse bron met een eerste vastgelegde verwijzing naar deze dag. En in 1560 staat er in een gedicht van Eduard de Dene een vermelding naar 1 aprilgrappen.

Het feest van de Zotten
Er wordt gedacht dat 1 april is ingesteld aan de hand van een Middeleeuws festival: het Feest van de Zotten. Dit feest werd gevierd tijdens het nieuwjaar. Tijdens het festival mocht je elkaar voor de gek houden, werden bekenden mensen geparodieerd en was er veel straattheater. Vooral in de 5e tot de 16de eeuw na Christus was dit een vast ritueel. In die tijd begon het nieuwe jaar begin april. Toen na de kalenderhervormingen van Paus Gregorius XIII het nieuwjaar werd verplaatst naar 1 januari, verplaatsten de festiviteiten zich echter niet.

Grappige vis
Wist je dat de goudvis symbool staat voor 1 april? Vooral in Frankrijk, Italië en België zie je deze vis vaak in afbeeldingen over 1 april. De makkelijkste 1 aprilgrap is het om een briefje in de vorm van een vis op de rug van iemand te plakken en dan ‘Aprilvis!’ te roepen.

Bril kwijt
In Nederland is 1 april het meest bekend als de dag waarop Alva zijn bril verloor. In 1572 veroverde de watergeuzen Den Briel op de Spanjaarden. Dit was een belangrijke dag, wat het betekende het echte begin van de opstand tegen koning Filips II. Omdat de Spaanse generaal graag voor gek gezet werd, ging het nieuws als een lopend vuurtje dat Alva zijn bril verloren had (in plaats van Den Brielle).

Grapjes
Natuurlijk mag je deze dag leuke grapjes uithalen met elkaar. Maar hou het wel gezellig! Enne… als je een kikker vindt, geef hem dan een beschuitje. 1 April!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.