maandag 11 maart 2013

Koffie: bakkie troost & wake up call



Gaat bij jou ook het koffiezetapparaat meteen aan als je uit bed rolt? Wakker worden met een kop koffie is een ochtendritueel van veel Nederlanders. Daarnaast staat koffie bekend als ‘toetje’ na het eten of voor rond een uurtje of 10 ’s morgens om samen te nuttigen. Koffie is gezellig, veelzijdig en lekker.



Zwart goud uit Afrika
Hoewel iedere streek in Nederland of Europa zijn eigen manier van koffie drinken kent, is de rijke koffie geschiedenis niet van Europese bodem. Koffie komt uit Afrika en de rijkste koffiecultuur vinden we in het Midden-Oosten. Koffie wordt gemaakt van de bonen van de koffieplant, een groenblijvende boom uit de meest tropische gebieden van Afrika, zoals Ethiopië (en met name uit de streek Kaffa), Madagaskar, Zuidoost Azië en op Mauritius.

Witte bloemetjes & bijzondere zaden
De koffieplant komt voor in verschillende vormen, van een kruipende soort tot aan een liaanachtige plant. De koffieplant is te herkennen aan de typische witte bloemetjes die in groepjes van twee tot twintig bij elkaar in een trosje zitten. Na een regenbui ontwikkelen de knoppen zich en komen ze met zijn allen tegelijk uit. Pas als de bloemen uitkomen, ontstaan de vruchten: rode bessen. Deze bessen bevatten elk twee zaadjes: de koffiebonen. De vorm van de koffiebonen ontstaat doordat de twee zaadjes tijdens het rijpen tegen elkaar drukken. Om van deze bonen uiteindelijk koffie te kunnen maken, worden ze of gebrand in zogenaamde koffiebranderijen. Wanneer de bonen gebrand zijn, kunnen ze worden gemalen. Hiervan wordt dan weer koffie gezet.

Awful lot of coffee in Brasil
Wist je dat de koffie die wij voor consumptie gebruiken wordt verbouwd in tropische landen op speciale koffieplantages? Deze vind je vreemd genoeg niet in Afrika, maar vooral in Brazilië (vandaar ook dat liedje: They got an awful lot of coffee in Brasil). Tegenwoordig zijn er ook plantages te vinden in Vietnam en Colombia. Voor consumptie kunnen verschillende soorten koffiebonen worden gebruikt, maar het meest worden de bonen van de Coffea arabica en Coffea robusta gebruikt. Deze worden ook wel Arabica en Robusta koffie genoemd. Soms worden deze met elkaar vermengd of gecombineerd met vruchten- of bloemenextract om een speciale ‘blend’ en dus smaak te creëren.

Geheim recept
De echte koffiecultuur is ontstaan in Arabië, waar de koffie vanuit Caïro werd ingevoerd. De termen ‘koffie’ en ‘café’ zijn afgeleid van het Arabische woord ‘qahwa’ wat ‘dat geeft sterkte’ of ‘macht’ betekent. En macht dat hadden de Arabieren ook. Hoewel ze in de eigen streken koffiehuizen (de zogeheten cafés) oprichten om samen gezellig van dit zwarte goud te kunnen genieten, hielden ze het recept voor koffie strikt geheim. Toch werd het door de ontdekkingsreizen een populaire drank in omringende landen en ook Europa. In navolging van de koffiehuizen in Arabië, werden er onder leiding van Arabieren koffiehuizen geopend in Constantinopel (het huidige Istanbul) en weer later in Venetië. Daarom kent Italië ook zo een rijke koffiecultuur met diverse koffiespecialiteiten van espresso tot de immens populaire latte macchiato. Koffie werd echter voor de rest van Europa binnengehaald, dankzij de Nederlandse koffiehandelaren. Amsterdam was het eerste en lange tijd het enige en belangrijkste koffiehandelscentrum van Europa. Aan het einde van de 17de eeuw werden de eerste koffieplantages op Java aangelegd en in de 18de eeuw startte de traditie in Zuid-Amerika.

Cafeïne oppepper
Koffie geeft je een kick. Dat komt door de cafeïne in de drank. Arabische en Perzische geneesheren schreven koffie voor als een oppeppend medicijn, zo staat in een doktersrecept in een Arabische medische encyclopedie uit het jaar 900 vermeld. Hyper wordt je er niet van en volgens recent onderzoek droogt koffie ook niet uit, zoals lange tijd gedacht werd. Koffie is tegenwoordig ook een lifestyle. Het is meer dan alleen een drank en meer dan alleen samen genieten. En omdat we graag een bakkie leut drinken, kun je dit bij verschillende koffiehuizen in Nederland ook krijgen om mee te nemen. Zo kun je altijd genieten van je favoriete blend. Drink smakelijk!

Koffienieuws: DE sponsort het Rijksmuseum
Ben jij een echte koffieliefhebber dan ken je Douwe Egberts zeker wel. Dit Nederlandse koffiebedrijf staat bekend om de kwaliteit van de bonen en natuurlijk de lekkere koffie. Je kunt Douwe Egberts koffie door heel Nederland vinden, ook bij tankstations en natuurlijk op kantoor. Nu kun je ook genieten van een heerlijk, zeer speciaal kopje Douwe Egberts koffie in het Amsterdamse Rijksmuseum. Sinds 7 maart is namelijk het koffiebedrijf sponsor van dit museum en dat vieren zij met een speciale koffie-melange die je alleen in het museum-café kunt krijgen, genaamd D.E. Dutch Master Blend Rijksmuseum. Het sponsorschap gaat zeker 5 jaar duren. Meer weten over deze koffie? Surf naar DE.nl of ga naar het Rijksmuseum en proef het zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.