maandag 4 maart 2013

Hoofdluis: kriebelende kriebels op je hoofd



Aankomende woensdag 6 maart is het Nationale Luizendag. Niet dat we dan de hoofdluis gaan bejubelen, want dit kleine parasietje is wel een vervelende beestje. Het bezorgt veel kinderen jeuk en kopzorgen. Nationale Luizendag is in het leven geroepen om meer bewustzijn te creƫren rondom preventie en natuurlijk over hoe je een hoofd weer luisvrij kunt maken.



Help!
Hoofdluis zijn kleine insectjes die leven van bloed. Ze houden van warme plekjes en daarom zitten ze graag tussen je haar op je hoofd. Vooral in je nek, onder de pony en achter je oren. Het hebben van luizen zelf is niet eens zo erg, maar ze voeden zich met bloed. Wanneer ze in je hoofdhuid bijten laten ze – net als andere bloedzuigende insecten, zoals muggen en teken – een stofje achter waardoor het bloed niet stolt tijdens het drinken. Dit stofje in het speeksel zorgt voor de vervelende jeuk.

Geen paniek?
Wanneer hoofdluis is geconstateerd ontstaat er vaak onnodige paniek onder ouders, verzorgers en leraren. Vergeet niet dat jaarlijks tussen de 200.000 en 250.000 basisschoolleerlingen als gastheer of -vrouw dienen voor deze kleine uitzuigers. Dit betekent dat heel veel mensen te maken krijgen met hoofdluis. Dit aantal kan echter afnemen als scholen en ouders vaker de koppies controleren. En ook heel belangrijk om te weten: hoofdluizen houden alleen van schone koppies.

Overlopers
Hoofdluizen zijn kleine overlopers. Ze springen of vliegen niet, maar wandelen rustig over de kapstok van de ene naar de andere jas of van het ene hoofd naar de andere. Daarom is controleren zo belangrijk. Is er hoofdluis geconstateerd dan is het belangrijk om er melding van te maken op school, aan de ouders en andere verzorgers zodat men de kinderen goed kan controleren. Ook is het belangrijk om melding te maken op Luizenradar.nl.

Luizenradar.nl
De website Luizenradar.nl is een initiatief van Prioderm. Hiermee wordt in kaart gebracht waar hoofdluis heerst in Nederland. Is er dus hoofdluis bij jou geconstateerd, geef dit dan door via de website. Hier help je andere ouders en kinderen mee.

Kammen, kammen, kammen!
Het advies wanneer er hoofdluis is geconstateerd luidt: kammen, kammen, kammen. Zowel preventief als remedie. Uit onderzoek blijkt dat veel luizen namelijk resistent zijn geworden tegen de normale bestrijdingsmiddelen en met kammen vang je zowel luizen als neten. Deze en meer tips over de bestrijding van hoofdluis vind je op Luizenrader.nl en op Prioderm.nl. Op deze laatste vind je ook veel informatie voor scholen, zoals een standaardbrief voor ouders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.