maandag 7 januari 2013

Superfruit: Açaí bes



Een vrucht mag zich alleen superfruit noemen wanneer het boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten zit. De açaí (zeg: assa-ie) bes is een van de beste supervruchten. Het zit barstensvol vitaminen A, B1, B2, B3, C en E, mineralen kalium, calcium, magnesium, maar ook aminozuren en omega 3, 6 en 9 zuren. Açaí bes is goed om de weerstand een boost te geven, maar het zou ook kunnen meehelpen bij het afvallen dankzij de voedingsstoffen waar je energie en vitaliteit van krijgt.



Palmfruit
In Brazilië, Peru en Suriname groeit een grote 20 tot 30 meter hoge palm voor die grote trossen kleine, donkerblauwe tot paarse vruchtjes voortbrengt. De açaí palm wordt in Suriname ook wel pinapalm of podosiri genoemd. En in Nederland kennen we deze palmboom ook als de palissadepalm.

Aparte smaak
Açaí bessen hebben een aparte smaak waar je van moet houden. Het smaakt een beetje naar een combinatie van bosbes met noten en chocolade. Hierdoor is het wel zeer geschikt om te mengen met andere vruchtensappen of zuivel voor smoothies.

Sap & pulp
De bessen waren voorheen alleen maar verkrijgbaar in Zuid-Amerika, maar sinds een aantal jaren is de bes aan populariteit toegenomen. Hierdoor worden de bessen geteeld voor de wereldmarkt. In Suriname en Brazilië wordt er vooral açaí pulp gegeten. De bessen zijn namelijk te hard om zo te eten en worden daarom met schil en al tot pulp vermalen en als pap gegeten. Wanneer deze pulp goed gezeefd wordt hou je de sap over om te drinken. In gedroogde vorm wordt het gebruikt in voedingssupplementen die weerstandsbevorderend kunnen werken.

Kralen
Wist je dat je van de açaí bes kralen kunt maken? Deze kralen worden gemaakt van açaí bessen uit het Amazone gebied. Deze kralen worden met de hand gemaakt en beschilderd. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op Naturebeads.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.