maandag 17 december 2012

Hoestend & niesend de winter door



We hebben mogen genieten van een paar prachtige, besneeuwde dagen. Het ijskoude weer met een heldere zon is niet alleen heerlijk om in te wandelen, het is ook gezond. Want verkoudheidsvirussen houden niet van vrieskou. Maar wel van lauw weer, zoals in de herfst, het voorjaar en momenteel in de winter. Hierin kunnen de virussen veel beter gedijen en rondwaren. Ook in warme gebouwen, het openbaar vervoer en in huis als het klimaat vochtig en warm genoeg is. Een verkoudheid is zo opgelopen en moet je natuurlijk niet verwarren met griep.



Verkoudheid is geen griep
Soms noemen we een verkoudheid ook wel een griepje. Dit klopt niet. Bij griep heb je te maken met een griepvirus, bij verkoudheid met een verkoudheidsvirus – dit zijn twee verschillende soorten virussen. Daarnaast heb je bij griep ook last van koorts. Bij een verkoudheid kan er verhoging ontstaan wanneer je er ook nog eens een ontsteking bij hebt, zoals keelontsteking, maar bij een normale verkoudheid is hier geen sprake van.

Geïrriteerde slijmvliezen
Een verkoudheid kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kun je flink hoesten, heb je last van een neusverkoudheid of keelpijn. Soms kun je last hebben van een combinatie van deze drie of dat het na elkaar ontstaat. Welke symptomen je ervaart, het heeft altijd te maken met geïrriteerde slijmvliezen. De slijmvliezen zijn belangrijk voor het functioneren van het lichaam en je komt ze daarom overal tegen. Ook in de neus, keel, de longen en de holtes die deel uitmaken van de schedel. De slijmvliezen in je neus vangen ongewenste indringers zoals virussen, bacteriën, stofdeeltjes en pollen op. Het slijmvlies kapselt deze indringers in en voert ze af waarna ze het lichaam worden uitgewerkt. Bijvoorbeeld door te snuiten of niezen. Het slijmvlies in de keel (en longen) heeft dezelfde functie om ongewenste indringers uit te kunnen hoesten. Wanneer het slijmvlies heel erg geïrriteerd raakt kan het dusdanig opzwellen dat je er flink last van krijgt. Dat gebeurt tijdens een verkoudheid.

Uitgedroogde keel
Aan de andere kant: er zijn ook verkoudheidsverschijnselen waarbij het slijmvlies juist uitgedroogd is. Wanneer je bijvoorbeeld door een verstopte neus genoodzaakt door de mond moet ademen, kan het slijmvlies in de keel uitdrogen. Hierdoor ontstaat pijn in de keel en het biedt een mooie voedingsbodem voor bacteriën en virussen om zich in te nestelen en een ontsteking te veroorzaken. Gebruik bij keelpijn altijd speciale zuigtabletten. Overigens kan veelvuldig hoesten ook keelpijn veroorzaken.

Bloedneus: uitgedroogd slijmvlies
Het gebeurd vaak wanneer het erg koud is buiten, dat je spontaan een bloedneus kan krijgen door te snuiten. Meestal zijn de slijmvliezen in de neus dan zo droog en kwetsbaar dat bij het minste geringste er een bloedneus kan ontstaan. Heb je snel last van een bloedneus? Snuit dan met beleid je neus en bedek buiten je neus met een sjaal, zodat de lucht die je inademt warmer is. Zo blijven de slijmvliezen vochtiger.

Van je neus naar je oren
Meestal begint een verkoudheid in de neus, omdat de neus het eerste portaal vormt van de weerstand. Oorpijn is vaak een bijverschijnsel van verkoudheid door de vergrote druk op het oor en aangezicht bij een neusverkoudheid. Wanneer de pijn echter heel erg is, kan er sprake zijn van een middenoorontsteking. Door te hard of verkeerd snuiten kunnen bacteriën of virus wat de neusverkoudheid heeft veroorzaakt, of gewoon omdat het een andere uitweg heeft gevonden, in het middenoor terechtkomen via de buis van Eustachius. Raadpleeg bij hevige oorpijn – vooral bij kinderen – eerst een arts.

Schone luchtwegen
Hoest komt vaak voor bij verkoudheid. Hoesten is een manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. In het geval van een verkoudheidsvirus, probeert het lichaam de dieper gelegen luchtwegen (keel en longen) virusvrij te krijgen door te hoesten. Er zijn twee soorten hoest: droge en productieve hoest. Bij droge of kriebelhoest heb je last van een continue aandrang om te hoesten, zonder dat er wat loskomt. Het verergert wanneer het lichaam opwarmt of wanneer je gaat liggen. Bij een droge hoest heb je vaak baat bij een hoestdrank die kalmerend werkt met een hoestprikkeldempende werkzame stof. Hoest je juist slijm op en heeft het een scheurend gevoel in de longen? Dan heb je last van een productieve of vastzittende hoest. Hierbij gebruik je een slijmoplossende hoestdrank, die het hoesten makkelijker maakt.

Hoest door
Vaak beginnen mensen een beetje binnensmonds te kuchen wanneer ze moeten hoesten. Het is echter beter om goed door te hoesten. Hoesten is een manier van het lichaam om ongewenste indringers uit de longen te verwijderen. Wanneer je blijft kuchen, blijven de ongewenste indringers ook in je longen zitten en dat is niet de bedoeling.

Tissues, snoepjes, neusspray
Ben je verkouden? Zorg dan dat je een verkoudheid overlevingspakketje bij de hand hebt, bestaande uit tissues, keelsnoepjes, zuigtabletten, hoestdrank en een neusspray. Blijf voldoende drinken en boost je weerstand met echinacea of vitamine C. Dan kom je een verkoudheid goed door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.