dinsdag 4 december 2012

Het Sinterklaasgedicht: de leukste gelegenheidspoëzie

Sinterklaas zat urenlang te denken
Wat hij jou toch zou moeten schenken
In ieder geval schreef hij voor jou een mooi gedicht
Daarin komt echter wel van alles aan het licht
Het schrijven van een mooi stuk poëzie
Is een ware Sinterklaas traditie
Maar waar komt dat toch vandaan?
Daar zal dit artikel over gaan.
Liefs, Sinterklaas




Gelegenheidspoëzie
Het Sinterklaasgedicht bestaat al eeuwen en behoort tot de gelegenheidspoëzie. Al in de 17de eeuw werden er gedichten geschreven om een gelegenheid, zoals een verjaardag, huwelijk of een cadeau luister bij te zetten. Ook werd het gedicht zelf als cadeau beschouwd. Het schrijven van gedichten bij Sinterklaasgeschenken is eigenlijk pas traditie geworden na 1800.

Opvoedkundig
Helaas zijn er niet veel Sinterklaasgedichten bewaard gebleven. Wat we weten is dat de gedichten vooral werden gebruikt als opvoedmiddel, net als Sinterklaas zelf. Dit is eigenlijk een breking met de traditie dat Sinterklaas een beschermheilige is van kinderen en ze dus bij staat in plaats van ze opvoedt. Dat is gelukkig de laatste jaren wel weer veranderd: Sinterklaas is een kindervriend. Speels, een tikkeltje ondeugend maar met veel liefde.

Grappenmakers
Omdat Sinterklaas een tikkeltje ondeugend is, mag het Sinterklaasgedicht dat ook zijn. Een traditioneel Sinterklaasgedicht is een beetje gekscherend. En aangezien de schrijver zich verschuilt achter een Rijmpiet of Sinterklaas zelf, ben je tot op zekere hoogte anoniem wanneer je de draak steekt met je broer, zus, oom, tante, opa, oma, vader, moeder, buren of collega.

Rijmschema
Het rijmschema van het Sinterklaasgedicht is redelijk simpel en bestaat uit eindrijm. Dat betekent dat de laatste woorden van iedere twee zinnen op elkaar rijmen. Het schema is daarom meestal A A, B B, C C tot het einde van het gedicht is bereikt. Ook zie je veel dat er coupletjes worden geschreven waarvan de laatste woorden van de tweede en vierde zin op elkaar rijmen. Het schema is dan A B C B. Als je heel creatief bent, dan kun je ook kiezen voor een coupletje A B A B, C D C D. Veel mensen kiezen voor het A A, B B, C C schema, omdat dit het snelste rijmt en lekker loopt wanneer het hardop wordt voorgelezen.

Rijmhulp
Er zijn veel mensen die urenlang kunnen zwoegen op een Sinterklaasgedicht, terwijl anderen het ene na het andere gedicht uit de pen laten vloeien. Wie moeite heeft met het schrijven van Sinterklaasgedichten kan terugvallen op online rijmwoordenboeken of gedichtengenerators. Het gevaar daarin schuilt dat je wel leuke, maar gestandaardiseerde Sinterklaasgedichten van krijgt. Ben je op zoek naar een origineel Sinterklaasgedicht dan kun je ook de Rijmpiet van Writing Berries inschakelen. Meer informatie hierover vind je terug op de Facebook pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.