maandag 12 november 2012

Nagellak: cocktail van kleur



Nudes, knalkleuren, met of zonder glitters, mat of juist glanzend: nagellak is er in vele soorten. Van sexy rood tot onschuldig roze en van duister zwart tot diep zeeblauw. Wat jouw smaak of mood ook is, er is een nagellak die er helemaal bij past. En wat de trend van het moment ook is, of je french manicure verkiest boven een knallende kleur, of je alleen je teennagels lakt, vingernagels of allebei: gebruik je fantasie. Want alles mag tegenwoordig. Als het maar past bij je stijl van de dag.



Egyptische koninginnen
Je staat er misschien niet bij stil wanneer je je flaconnetje aan het schudden bent en je teennagels lakt, maar het kleuren van de nagels is een eeuwenoud gebruik. De oude Egyptenaren kleurden de nagels namelijk met rode kleurstoffen. Echter: alleen de koninginnen mochten dat. Wie rode teen- en vingernagels had was van hoge komaf, de lagere standen mochten alleen lichtere kleuren gebruiken.

Arabische gom & bloemblaadjes
De Chinese vrouwen kleuren de nagels door een papje van gom, verschillende bloemblaadjes voor de kleur en aluin te maken en dit aan te brengen op de nagels. Dit lieten zij een tijdje zitten en na het verwijderen van het papje liet dit een rode of roze gloed achter op de nagels.

Recepten voor nagellak
Het kleuren van de nagels gebeurde door de eeuwen heen met henna, lood en andere mineralen. Meestal werd rood gekozen als kleurstof voor de nagels – dit is namelijk het makkelijkste te maken. In de 19e eeuw ontstonden er recepten voor het maken van nagellak. In oude Engelse en Amerikaanse kookboeken van die tijd zijn deze recepten terug te vinden.

Autolak & mineralen
Maar met de opkomst van de auto-industrie werd nagellak een stuk beter en toegankelijker dankzij de autolak. Deze kon je met kleurpigmenten vermengen en zo ontstonden er mooie, glanzende lakken, die je ook op je nagels kon gebruiken. Wij gebruiken allang geen autolak meer op onze nagels. Veel nagellak is gebaseerd op mineralen, siliconen en andere polymeren waardoor het veel beter is voor je gezondheid. De kleurpigmenten zijn ook veiliger dan die gebruikt werden in autolak. Maar met nog steeds zoveel allure!

Glitter & glamour
Tegenwoordig worden er steeds meer moderne technieken gebruikt om nagellak te maken. Deze kleurrijke cocktail bevat vaak glitters of parelmoer voor glanzende effecten. Nagellak met een matte finish is ook verkrijgbaar, maar toch minder populair dan glanzende nagellak.

Klein chemisch afval?
Vroeger behoorde nagellak tot het klein chemisch afval, maar door de nieuwe technieken van vuilverwerking is dat echter niet meer zo. Je kunt oude potjes nagellak gewoon bij het huisvuil stoppen, zonder dat ze extra belastend zijn voor het milieu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.