maandag 20 augustus 2012

Zout & chloor in je haar: behandelen maar



Zo dat was wel een heel warm weekend waarop we warden getrakteerd. Genieten natuurlijk, helemaal als je lekker aan het water kon vertoeven. Zoals de zee, een daarvoor bestemd recreatiemeer, het zwembadje in de tuin of natuurlijk gewoon een al dan niet openlucht zwembad. Maar vond je haar dat eigenlijk wel leuk? Zout, zoet of chloorwater kan vooral in combinatie met zon je haar uitdrogen, waardoor het kan breken en beschadigen. Wees dus lief voor je haar en verzorg het extra goed.



Voor het zonnen
Wanneer je gaat zonnen en zwemmen vind je haar het extra fijn wanneer je het in ieder geval beschermt tegen UV-stralen. Met haarlak bijvoorbeeld of een speciaal haarverzorgingsproduct met UV-filter. Bijvoorbeeld van Wella, L’Oréal of het kappersmerk Keune. Deze lijnen bevatten bijvoorbeeld een leave-in spray waarmee je je haar als het ware ‘insmeert’ zoals je je huid ook doet om het te beschermen. Dit biedt tevens een beschermend laagje voor tijdens het zwemmen. Maar let wel: het is uitwasbaar.

Na het zonnen
Na het zonnen en zwemmen is het verstandig om een zogeheten aftersun shampoo en conditioner te gebruiken. Deze verzorgingsproducten bevatten extra werkzame stoffen om het haar weer te herstellen en een boost te geven. In plaats van een conditioner kun je het haar ook één tot twee keer in de week verwennen met een aftersun haarmasker. Vooral ideaal op vakantie.

Tijdens het zonnen
Staat de zon erg hoog, dan is je haar – en je hoofd – je ook dankbaar wanneer je een zonnehoed, katoenen sjaaltje of pet opzet om je haar en hoofd te beschermen. De stof vormt een barrière tussen de zon, het water en je haar. Enig nadeel is dat je nogal kunt zweten onder een pet, waardoor je haar sneller vet kan worden. Was dan je haar ook met een aftersun shampoo en conditioner om zo het haar te helpen herstellen.

Milde producten
Wil je niet iedere keer je haar wassen of behandelen met speciale aftersun producten, maar gewoon lekker met je eigen shampoo? Kies dan voor milde producten die het haar voeden en herstellen. Bijvoorbeeld van Guhl of John Frieda.

Groen blondje
Ken je dat? Heb je net je blonde haren een extra blond tintje gegeven en dan kom je met een groene waas in je haar uit het zwembad! De schoonmaakchemicaliën in het water zijn de boosdoener daarvan. Om het te voorkomen kun je beter je haar niet kleuren voordat je gaat zwemmen. Probeer ook je haar niet nat te laten worden. Heb je kort haar dan is dat eenvoudiger dan bij lang haar. Steek je lange haar op of draai het in een hoge knot. En gebruik een goede haarverzorging met UV-filter. Is je haar toch groen uitgeslagen? Smeer dan ketchup, tomatenpuree of tomatensap in je haar en laat het goed intrekken. Spoel vervolgens goed uit met handwarm water en was je haar zoals gewoonlijk. De rode pigmenten in de ketchup neutraliseren het groen, waardoor de waas vervaagt. Is de waas er na één keer nog niet uit? Gewoon herhalen, met misschien wat meer ketchup.

Rustdag
Natuurlijk wil je op warme dagen en helemaal op vakantie het liefst de hele dag in het zwembad of aan zee vertoeven. Toch is het goed om je haar een dagje vrij te geven van zwembad- en zeewater. En een dagje winkelen is toch ook heel gezellig? Bescherm wel je hoofd en haar met een leave-in spray met UV-filter en zet gewoon een leuke hoed of pet op.

Geniet nog heerlijk van het mooie weer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.