maandag 6 augustus 2012

Tea tree olie: Aussies wonderolie



In Australië groeit een boom genaamd Tea Tree (de officiële naam is Melaleuca alternifolia). Van deze boom kun je geen thee trekken om op te drinken, want de olie van de Tea Tree is alleen voor uitwendig gebruik. De Aboriginals vermengde de gekneusde blaadjes meestal met klei om er een pakking van te maken. Maar waarvoor? Eigenlijk voor allerlei verschillende aandoeningen. Want de olie van de Tea Tree is een echte EHBO olie.



Wonderolie
De olie van de Tea Tree heeft een antibacteriële, schimmelwerend en virusaanvallende functie en kan daarom ingezet worden bij acne, aften, hoofdluis, luchtweginfecties, jeugd- en steenpuisten, huidirritaties, nagelinfecties, amandelontsteking, infecties aan de geslachtsdelen en urinewegen, mondzweertjes, tandaanslag, berg, teken, oorpijn, blaasontsteking, insectenbeten en -steken, voetschimmel, roos, infecties met een herpesvirus (o.a. koortslip), vlooien bij huisdieren… Eigenlijk wel zo’n beetje bij alles wat je kunt bedenken. Het is voor uitwendig gebruik, maar verdund mag het gebruikt worden om te spoelen. De Aboriginals gebruikten de Tea Tree olie pakkingen vooral voor wondverzorgingen en kneuzingen.

Captain Cook
Waar komt dan toch die naam vandaan? Dat komt door de Britse zeevaarder Captain Cook. Deze Britse zeevaarder, hij ontdekte als eerste van de Europese wereld Australië en gaf zijn naam aan de Captain Cook-eilanden, schreef in 1777 in zijn scheepsjournaal over ‘de theeplanten van de Stille Zuidzee’. Van de blaadjes maakte hij een kruidige, verfrissende drank, alsof hij er thee van trok. Of dit heel gezond was, werd niet vermeld.

Moderne wereld
Er zijn helaas wat eeuwen over heen gegaan tussen de ‘ontdekking’ van Captain Cook en het grootschalige gebruik van de Tea Tree olie nu. Onder andere door een verbod op het gebruik en de fabricage van moderne geneesmiddelen na de Tweede Wereldoorlog, maar ook omdat er tijd en veel onderzoek nodig om uit te zoeken waarvoor je de olie nu precies kon gebruiken. Pas in 1925 werd vastgesteld dat de etherische olie vijf keer zo krachtig werkte als de gangbare middelen bij eenzelfde aandoening. Pas in de jaren ’80 van de 20ste eeuw werd de tea tree oil herontdekt, dankzij de roep om natuurlijke middelen voor onder andere wondverzorging en voetschimmel.

Pure olie
De Tea Tree is een kleine boom of struik met bladeren die op naalden lijken. Het is een zeer sterke boom, die zelfs in het vochtige Australische klimaat niet wordt aangetast door schimmels. De boom hoort bij de Mirte-familie, net als Kruidnagel en Eucalyptus. Door de blaadjes van de boom te kneuzen komt de etherische olie vrij, maar dat is niet handig om grote hoeveelheden te maken. De etherische olie wordt daarom verkregen door stoomdestillatie. De olie is verkrijgbaar als pure olie, maar kan ook al verwerkt zijn in een product (zoals een crème of shampoo) of verdunde basisolie. De olie kan onverdund of verdund worden aangebracht of het kan worden geïnhaleerd. In Nederland is Tea Tree olie bijvoorbeeld te krijgen als bestanddeel van De Noordkroon voetcrème (verkrijgbaar op Texel) of puur van de Thursday Plantation. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter, zo weet je zeker dat je de olie op juiste wijze gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.