maandag 25 juni 2012

Zomerfruit



Wat hebben aardbeien, bramen, bosbessen, kruisbessen, rode bessen en – mijn persoonlijke favorieten – frambozen en kersen met elkaar gemeen? Juist. Het is allemaal zomerfruit! Zoet, sappig en smaakvol. En ook nog een heel gezond. Lekker om zo te eten, of juist om te verwerken in smoothies, salades of – heel sexy – te dippen in chocola…



Aardbeien
De al gekroonde koning van het zomerfruit is de aardbeien. Makkelijk te kweken in de eigen achtertuin, of op het balkon. Eigenlijk is de aardbei een beetje anders dan de andere vruchten: de zaadjes zitten namelijk aan de buitenkant. De aardbei is rijk aan vitamine C en foliumzuur. Dat is goed voor de weerstand en de groei van het lichaam.

Bramen
Prachtige blauwzwarte glanzende vruchten, dat zijn bramen. Eigenlijk bestaan bramen uit zogenaamde deelvruchtjes, waarin het sappige zoete vruchtvlees is opgesloten. Bramen groeien makkelijk in het wild of de achtertuin. Ook bramen staan bol van de vitamine C.

Bosbessen
Heerlijk hè om met een mandje of emmertje het bos in te gaan om zelf bosbessen te gaan plukken. Menig kind heeft dat wel gedaan – en tijdens het plukken genoeg van de zoete blauwe bessen gesnoept. Bosbessen zijn klein en dof blauw van kleur, maar dat maakt ze zeker niet minder lekker.

Kruisbessen
Kruisbessen kunnen verschillende gedaanten aannemen. De bekendste is de groene variant, die een beetje harig is. Kruisbessen kun je met pit en al opeten en zijn vaak zuurzoet van smaak.

Rode bessen
Meestal worden rode bessen louter gebruikt voor de garnering van gebak of salades. Ze zijn namelijk nogal zuur, waardoor weinig mensen ze willen eten. Dat is jammer, want deze bessen staan bol van de vitamine C. Verwerk daarom eens een paar rode bessen door een fruitsalade of bowl. Gaan ze vanzelf op.

Frambozen
Roze en zoet, dat is de framboos. Deze vrucht komt veel voor in het wild en groeit op verschillende soorten ondergrond. Wist je dat de framboos meer antioxidanten bevat dan tomaten, kiwi’s of broccoli? Het bevat veel vitamine C en B2 en B6. Goed voor de weerstand dus.

Kersen
De kers is een zogenaamde steenvrucht en dat heeft te maken met de harde pit in het rode vruchtvlees (net als bij abrikozen en perziken). Het heerlijkste zijn ze zo uit de boomgaard. Uiteraard bevatten kersen vitamine C, maar ook een andere antioxidant: anthocyaan. Dit is in eerste instantie het rode pigment de kers zijn kleur geeft, maar het werkt bij ratten blijkbaar ook pijn verminderend en ontstekingsremmend. Of dat bij mensen ook zo is, is niet bekend.

Very Berry
Maar wat kun je dan met deze heerlijke zomerse fruitsnoepjes? Heel veel. Fruitsalade maken bijvoorbeeld. Je kunt aardbeien ook roerbakken met een beetje olie en dan met peper bestrooien. Of zoals eerder gezegd dippen in warme chocolade. Ook lekker is het om vers fruit te vermengen in een cocktail. Maak eens een aardbeien daquiri met verse aardbeien! En wat dacht je van het garneren van champagne of prosecco met een of meerdere frambozen onderin het glas in combinatie met een beetje frambozensiroop of likeur?

En wat dacht je van deze very summer berry cocktail (voor 2 personen):
150 gram zomerfruit, 2 takjes rode bessen, crushed ice, wijn met bubbels of 7Up, 2 takjes munt, 2 cocktailprikkers en 2 glazen.
Doe aan iedere cocktailprikker een braam en een aardbei en hou deze samen met de rode bessen aan het takje achter voor de garnering. Doe het crushed ice in de 2 glazen en verdeel de rest van het fruit over de glazen. Schenk de wijn met bubbels (Lambrusco, prosecco, champagne) of 7Up over het fruit. Steek de cocktailprikkers in het glas en garneer met de takjes munt en rode bessen. Ook lekker met een scheutje cassissiroop erdoor.

Meer weten over zomerfruit, waar je bij de aanschaf op moet letten of lekkere (zomerse) recept inspiratie opdoen? Kijk eens op Groentenenfruit.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.