maandag 11 juni 2012

Verfrissend water



In Nederland staan we er niet zo bij stil wanneer we de kraan open draaien hoe verwend we eigenlijk zijn met drinkwater uit de kraan. Het is zelfs zo dat je in principe het water uit het toilet zou kunnen drinken. Dat komt doordat we in Nederland een zeer goed waterzuiveringssysteem hebben. Helaas is dat niet overal ter wereld zo. En dat terwijl water van levensbelang is.



Blauwe planeet
De aarde heeft als bijnaam ‘de blauwe planeet’, omdat het oppervlak voor zo’n 70% bestaat uit water (zout én zoet) bestaat. De aarde is overigens de enige planeet in ons zonnestelsel waar water in vloeibare vorm voorkomt. Hoewel de aarde voor 70% uit water bestaat is slechts 0,26% van het water beschikbaar voor mensen en 0,014% is geschikt om zo te drinken.

Leven
Water betekent leven. Zowel in het water als op het land. Geen wonder dat water belangrijk is voor ons om te overleven. Maar dan moet het water wel schoon zijn. Want omdat water boordevol leven zit, kan er soms ook verkeerd leven in zitten: bacteriën bijvoorbeeld, of giftige algen. In Nederland en België is het water uit de kraan altijd te drinken. Dit leidingwater wordt uit het oppervlaktewater (meren, rivieren) of grondwater gewonnen en grondig gereinigd, zodat het veilig is om te drinken.

Inzet bij vervuiling
Er zijn veel organisaties die zich inzetten om schoon drinkwater overal ter wereld beschikbaar te maken. Just a Drop is zo’n organisatie. Met een wereldwijde aanhang (ook via facebook en twitter) en donateurs brengen ze de waterproblematiek in ontwikkelingslanden onder de aandacht. Inmiddels staan er waterpompen en -putten in meer dan 29 landen van Just a Drop.
Ook milieuorganisaties zoals Wereld Natuur Fonds en Greenpeace houden zich bezig met de kwaliteit van het water. Want vervuild water is slecht voor mens en dier.

Uit de bron
Water is verfrissend om te drinken. Om gezond te blijven heeft het menselijk lichaam zo’n anderhalf tot twee liter water nodig. Wanneer je veel zweet – bijvoorbeeld in de zomer – dan is het aan raden om meer te drinken. Water is ook een onmisbare brandstof voor het lichaam. Zo zuivert water het lichaam – door via de urine afvalstoffen mee naar buiten te nemen – en het verkoelt het lichaam via zweten. Een slokje meer kan daarom geen kwaad.
Je kunt kiezen voor kraanwater, maar er wordt ook steeds vaker flessenwater gedronken. Flessenwater kan bronwater zijn of mineraalwater.
Bronwater is puur en zuiver water, direct uit een ondergrondse bron. Dit water is onderhevig aan klimaatveranderingen en jaargetijden en daardoor kan de samenstelling ervan per maand verschillen. Dit kun je dus proeven, omdat bronwater niet wordt gezuiverd of bewerkt.
Mineraalwater daarentegen is altijd constant qua samenstelling. Mineraalwater komt ook uit een ondergrondse bron, maar wordt wel gezuiverd. Verder wordt er niets aangedaan, behalve dan het toevoegen van koolzuurgas als je mineraalwater met bubbels wil.

Wist je dat…
…te weinig vocht in het lichaam spierkramp kan veroorzaken? Wanneer spieren onvoldoende water bevatten kunnen ze gaan verkrampen.
…dorst een teken is van uitdroging? Het s dus belangrijk dorst voor te zijn door voldoende water te gaan drinken.
…water pijn tegen gaat? Vooral warm water is heerlijk bij kramp, spierpijn en bijvoorbeeld pijn door epileren. Ook helpt water bij revalidatie van spieren en gewrichten, dit wordt hydrotherapie genoemd.
…het menselijk lichaam uit 60% water bestaat? En dat bloed maar liefst 80% water bevat? Dit water regelt onder andere de lichaamstemperatuur, het ondersteunt het spijsverteringsproces – speeksel bestaat ook voornamelijk uit water – en de opname van voedingsstoffen.
…water ook heel rustgevend kan zijn? Denk maar eens aan een kabbelend beekje, of even uitwaaien aan zee. Of gewoon een heerlijke warme douche of warm bad…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.