maandag 18 juni 2012

Reisziekte: misselijk onderweg



Heb je wel eens in de bus, auto of trein gezeten en gedacht dat jezelf ging rijden, maar het was het voertuig naast je? En hoe voelde je je toen? Waarschijnlijk een beetje gedesoriënteerd of zelfs misselijk. Dat komt doordat je ogen de beweging registreren, de hersenen denken ‘Hé we gaan bewegen’, maar het lichaam reageert niet, want dat zit stil. Hiervan raken de hersenen een beetje in de war. In deze situatie is het vaak van korte duur, maar mensen met reisziekte ervaren dit gedurende iedere lange of korte reis met de auto, trein, boot en zelfs het vliegtuig.



Verzameling
Reisziekte is de verzamelnaam van wagen-, zee- en luchtziekte. Veel mensen hebben hier wel eens mee te maken gehad of ervaren de klachten nog steeds. Vooral kinderen tussen de twee en tien jaar kunnen vaker last hebben van reisziekte. Je kunt over de klachten heen groeien, maar er zijn ook genoeg volwassenen die last hebben van reisziekte.

Evenwichtscentrum
Het heeft allemaal te maken met het evenwichtscentrum in de hersenen. Deze ontvangt informatie over de beweging van het lichaam en de omgeving ten opzichte van de stand van het lichaam. Deze informatie komt van het evenwichtsorgaan, de ogen en de gevoelszenuwen in spieren en gewrichten. De informatie kan in sommige situaties tegenstrijdig zijn, bijvoorbeeld als het evenwichtsorgaan beweging meldt, terwijl de ogen de beweging niet registreren. Je hersenen raken hiervan danig in de war. Hierdoor wordt in het slaap- en waakcentrum in de hersenen de stof histamine vrijgegeven die het braakcentrum prikkelt. Met alle gevolgen van dien.

Tips bij reisziekte
▢ Eet van te voren een lichte maaltijd. Dat lijkt vreemd, maar het helpt bij de misselijkheid. Eet tijdens de reis ook wat lichts, crackers bijvoorbeeld. En drink kleine slokjes water.
▢ Snoep niet tijdens de reis en laat ook vette snacks – chips en dergelijke – achterwege.
▢ Gebruik tijdens de reis geen koffie, alcohol of koolzuurhoudende dranken.
▢ Vermijd lezen en schrijven tijdens de reis.
▢ Zorg dat je een zakje bij je hebt om in te spugen, mocht het toch mis gaan.
▢ Reis met de rijrichting mee (bijvoorbeeld in bus en trein) en kijk mee met de weg in plaats van direct naast je of achteruit.
▢ Ga je met de boot? Stap dan uit de auto en ga aan het dek staan en kijk met de vaarrichting mee. De frisse buitenlucht en de duidelijke beweging van schip en lichaam zorgen ervoor dat de misselijkheid wegblijft.
▢ Met de auto en je hebt je rijbewijs? Rij dan zelf. Omdat je zelf het stuur in handen hebt, blijft de reisziekte vaak uit.
▢ Met de auto en je mag voorin zitten, doe dit dan. Zo kun je beter met de rijrichting mee kijken.
▢ Zorg voor frisse lucht in het voertuig.
▢ Neem een stukje gember, dit helpt tegen de misselijkheid.
▢ Gebruik een antihistaminicum speciaal tegen reisziekte. Eén tabletje per dag is voldoende.

Fijne reis!

3 opmerkingen:

  1. Hallo,

    Ik las het verhaaltje. En daar staan erg handige tips tussen. Ik heb mensen om mij heen met reisziekte dus ik zal ze zeker inlichten over de tips.

    Thanks, Berries

    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik moet dan geen koffie meer halen bij pompstations!! hahaha en gember aanschaffen :-) Wij Surinamers hebben van die lekkere gember snoepjes, misschien een optie?! En de tabletjes vergeet ik steeds te kopen! Maar dat ga ik eerstdaags doen! Want ik word er "ziek van" om steeds autoziek te worden. Bus, trein en vliegen valt nog wel mee, maar ook logisch omdat ik het meest reis met de auto ;-)

    Groetjes xoxo Chequita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor de leuke reacties! Altijd fijn als ik van dienst kan zijn en ja... misschien zijn die gembersnoepjes een goed idee. Kijk wel uit met teveel suiker :)

    Groetjes
    Berry

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.