maandag 7 mei 2012

C&A Cares

Vanaf vandaag is modeketen C&A een nieuw initiatief gestart: het recyclen van kleding via de winkels zelf. Op drie punten in Nederland, namelijk Amsterdam, Leiden en Den Haag, zijn recycle boxen geplaatst waar kleding die een nieuw leven verdient kan worden gestopt. In de eerste maand ontvangt de klant bij inlevering een bonnetje voor 5% korting op de volgende kledingaankoop. Deze actie geldt overigens in heel Nederland, echter breng je de kleding dan bij de klantenservice of de kassa.



1ste gebruik
Dit mooie nieuwe initiatief werd vanmiddag gepresenteerd in de prachtige C&A aan de Beurspassage in Amsterdam. Couturier Frans Molenaar en zijn muze Irene van de Laar namen samen de recycle box voor het eerst in gebruik. Frans leverde een prachtig grijs met rood gevoerd pak in, afkomstig uit zijn eerste collectie die hij ontwierp voor C&A. Irene had een rokje van haar dochtertje bij zich voor de box, als symbool voor de toekomst. In Amsterdam, Leiden en Den Haag blijft overigens de recycle box als proef permanent staan, met de mogelijkheid dat het landelijk wordt uitgebreid.



Duurzaamheid
C&A zet zich in voor duurzaamheid en een beter milieu. Binnen de textielindustrie valt er namelijk nog een heleboel winst te behalen wat recycling betreft. Dat de modeketen nu is begonnen met deze actie is niet zo vreemd: ze sluiten hiermee aan bij de Nationale Kledinginzamelmaand van Fashion2. In de maand mei wordt er namelijk aandacht gevraagd voor het nut en vooral de noodzaak van gescheiden textielinzameling. Recycling is een duurzaam initiatief, vooral wanneer je bedenkt dat voor het maken van nieuw textiel veel water, energie en grondstoffen nodig zijn.

Gesloten kringloop
Uiteindelijk zal het naar een gesloten kringloop moeten gaan. Dat houdt in dat de broek die je vandaag recycled, over een paar jaar bijvoorbeeld weer in de rekken hangt. Zo krijgt iedere vezel van textiel een tweede leven. Maar wellicht ook een derde, vierde of vijfde, omdat je het vervolgens weer recycled.. Op die manier zal de textielindustrie zich verduurzamen. C&A gaat graag hierin voorop. Om het allemaal mogelijk te maken werkt de modeketen samen met I:CO, wat staat voor I:Collect. I:CO draagt zorg voor het vakkundig recyclen en hergebruiken van kleding en schoenen. En werkt vandaag al het bewerkstelligen van deze gesloten kringloop. Voor elk kledingstuk of paar schoenen dat wordt ingeleverd krijgt CharityChar – een organisatie die kleinschalige maatschappelijke projecten ondersteunt – een bijdrage.

C&A gaat voor duurzaam.
Meer weten? Kijk eens op www.cena.nl. Het is zeker de moeite waard.

1 opmerking:

  1. Leuk en interessant stukje over het recyclen van kleding, goed initiatief van C & A.

    Heel veel succes met je nieuwe gekozen weg in je carriere.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.